Lectii de istorie care subliniaza, printre altele, ca pana si pe timp de pace Rusia, un stat mare si puternic, ramane un pericol. Iar cel mai mic conflict poate degenera in ceva mult mai mare.

Polonia, Estonia, Letonia si Lituania, acum tari membre NATO, cer o prezenta militara sporita din partea aliatilor pe teritoriul lor. Ei cer, de asemenea, organizarea de mai multe exercitii militare, pentru a demonstra agresorului ca nu-si poate face singur de cap.

In cadrul acestor eforturi a fost infiintata forta de reactie rapida a NATO, catalogata de Rusia drept "un pas agresiv si dovada dorintei de confruntare".

Teama de razboi creste inclusiv in Rusia. Intr-o tara unde opinia publica este manipulata de puternic aparat de presa al statului, oamenii de tem de Alianta "nemiloasa", a carui atitudine este descrisa drept agresiva la adresa Rusiei. Ultimele sondaje de opinie indica, printre altele, ca rusii nu exclud un razboi cu NATO. 

"Incercam sa nu ne gandim la ceea ce se intampla in jurul nostru, pentru ca daca ne-am gandi, ne-ar fi frica sa mai iesim din casa. Cand ma uit la televizior, am impresia ca oamenii cred ca sunt numai vorba, nu si fapte. Sper sa nu se ajunga la razboi", spune o vanzatoare din orasul polonez Branevo.

"Stim ca NATO se apropie tot mai mult de noi. Ma gandesc destul de des la asta, pentru ca fratele meu este acum in armata", spune, la randul sau, un locuitor din orasul rus Pskov, unde, printre altele, se afla baza diziviei de desant nr 76, o unitate de elita.