Parlamentul European (PE) a votat joia trecută, cu o majoritate covârșitoare, în favoarea adoptării unei rezoluții conform căreia cetățenia UE nu trebuie să aibă atasata "o etichetă de preț". Deși nu este obligatorie, adoptarea rezoluției de către PE ar putea determina Comisia Europeană (CE) să stabilească clar dacă schemele create de unele state membre, în special Malta, care permit vânzarea cetățeniei naționale, și implicit a celei europene, respectă litera și spiritul tratatelor europene și regulile UE privind nediscriminarea.

Astfel de scheme se află în domeniul legal al guvernelor naționale, nu al Bruxellesului, explică publicația britanică. Mai multe țări membre ale Uniunii Europene au programe care accelerează procesul de obținere a cetățeniei pentru investitorii bogați, însă planul Maltei este mai radical, întrucât nu cere solicitanților să aibă reședința pe insulă pentru a obține pașaportul care le permite un drept imediat de reședință în toate cele 28 de state membre ale blocului comunitar, precum și călătorii fără viză în peste 160 de țări, inclusiv SUA.

În plus față de suma de 650.000 de euro, solicitanții mai trebuie să cumpere proprietăți malteze în valoare de cel puțin 350.000 de euro și titluri de stat în valoare de 150.000 de euro, continuă Financial Times. Referindu-se la rezoluția Parlamentului European, premierul maltez Joseph Muscat a dezmințit că scopul schemei este de a vinde cetățenii, descriind-o drept un 'program de investiții', care ar aduce finanțări de miliard de euro pentru spitale, sănătate, infrastructură și educație pe insulă.

'Punctul principal este că o astfel de schemă este de competența statelor membre individuale și nu a altor țări sau a Parlamentului European', a afirmat Muscat, adăugând că banii obținuți ar 'rezulta într-o îmbunătățire a calității vieții oamenilor și ar crea locuri de muncă'. În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, comisarul european pentru justiție, Viviane Reding, a sugerat că există și alte motive legale pentru care Bruxellesul s-ar putea opune schemei malteze, precum faptul că Malta riscă să încalce un tratat de 'cooperare sinceră' cu celelalte state membre, din moment ce noii cetățeni ar putea locui și lucra în toate statele UE.

'Ne place ideea de a vinde drepturile prevăzute în tratatele UE? Bineînțeles că nu. Cetățenia nu trebuie să fie de vânzare', a afirmat Reding în plenul PE. Comisarul european a mai declarat, pentru Financial Times, că statele membre ar trebui să acorde cetățenia 'numai celor care au o 'legătură reală' cu țara în cauză, nu numai un portofel mare'.  Potrivit unor surse, experții juridici ai Comisiei Europene au discutat posibile proceduri împotriva Maltei, continuă publicația britanică. De exemplu, statele membre s-ar putea pune de acord asupra unor standarde minime pentru obținerea pașapoartelor, precum o cerință referitoare la rezidență sau servicii excepționale în slujba acelui stat, relateaza Agerpres in pagina electronica.