Oficialii occidentali au inteles ca presedintele Vladimir Putin nu traverseaza "o criza de furie" si ca nu intentioneaza sa recladeasca imperiul rus sau sovietic, scrie Neil Buckey in paginile cotidianul britanic FInancial Times (FT), in opinia caruia scopul Kremlinului rezida in extinderea zonei sale de influenta.

De ce? Pentru ca, explica analistul, Moscova considera ca, din punctul ei de vedere, acest lucru se impune pentru consolidarea securitatii nationale.

"Intr-adevar, crearea unei astfel de zone de control ar oferi Mosscovei un fel de drept de veto asupra aderarii unor foste republici sovietice, precum Georgia sau Ucraina, la NATO, privita de Rusia ca o alianta ostila, dominata de Statele Unite".

Neil Bucley crede ca s-a ajuns aici, deoarece dupa incheierea razboiului rece, Rusia "nu a fost salutata in marea familie europeana, iar Europa si SUA au eploatat punctele nevralgice pentru a inghiti fostii aliati ai Kremlinului, extinzand granitele UE si NATO pana la usa Rusiei".

Pe de alta parte, subliniaza autorul articolului, Moscova "incearca sa impuna o revizuire fundamentala a sistemului de securitate" pe Batranul continent, iar "ajungerea la un consens intre cele doua parti ar putea dura foarte mult". Totusi, identificarea unui acord ar permite nu numai rezolvarea crizei din Ucraina, dar ar oferi solutie "pentru cauzele primordiale ale acestui conflict", si anume ca actiunile NATO sunt o amenintare la adresa securitatii Rusiei, estimeaza Neil Buckley.

Comentatorul FT este de acord cu punctul de vedere exprimat de un important om de afaceri rus, potrivit caruia "lumea trebuie sa inteleaga faptul ca Rusia devine periculoasa numai atunci cand este izolata".