Un acord capabil sa asigure stabilitate incetarii focului, sa previna noi pierderi materiale si de vieti omenesti, sa puna efectiv capat unui conflict soldat deja cu 3.000 de morti. E adevarat ca, daca se va ajunge la o astfel de intelegere, Ucraina ar putea pierde controlul asupa regiunilor Donetsk si Lugansk. Intre timp, parlamentul de la Kiev a adoptat un proiect de lege care un statut special celor doua regiuni, dar care nu vor primi bani din bugetul statului.

Potrivit FT, armistitiul convenit la inceputul acestei luni la Minsk a scos in evidenta disensiunile intre reprezentantii fortelor politice din Ucraina, ajunse la putere ca rezultat al protestelor din februarie si dupa alungarea fostului presedinte Viktor Ianukovici.

Imediat dupa decretarea incetarii focului, s-au format doua tabere: un "partid al pacii" format in jurul presedintelui Petro Porosenko si un "partid al razboiului" atribuit premierului Arsenie Yatseniuk si fostului premier, Iulia Timosenko. O impartire care reflecta ambitiile concurente in ajunul legislativelor din 26 octombrie, chemate sa stearga definitiv urmele epocii Ianukovici.

Unii au estimat chiar ca, pe fondul esecului inregistrat in estul Ucrainei, Porosenko si Yatseniuk incearca acum sa pozeze in "politistul bun si rau". O dezbinare care a devenit si mai evidenta saptamana trecuta, cand premierul a iesit in mod demonstrativ din procesul de negocieri privind o participare comuna la viitoarele alegeri.

"El si-a prezentat propriul partid, "Frontul popular", pe a carui lista s-au inscris cativa dintre comandantii batalioanelor de voluntari. In mare parte, este vorba despre activisti de extrema-dreapta, care au intrat in lumina reflectoarelor cand protestele de la inceputul anului au degenerat in lupte sangeroase.

In luarile lor de cuvant de saptamana trecuta, fiecare dintre cei doi lideri au abordat tonalitati total diferite. Porosenko a recunoscut ca unii privesc cu scepticism procesul de pace, dar ca, pe zi ce trece, tot mai multi capata "incredere in deciziile noastre". Yatseniuk a afirmat ca Ucraina nu poate avea incredere in presedintele Rusie, care nu urmareste altceva decat sa ocupe Ucraina.

O diferenta care arata ca, in realitate, nimeni nu stie care este adevaratul obiectiv al liderului de la Kremlin. Sustinatorii "partidului pacii" considera ca Putin, in pofida agresivitatii sale, a dat de inteles ca este dispus sa discute, este dispus sa accepte o solutie general valabila. "Putin l-a ajutat pe Porosenko", a estimat analistul ucrainean Vadim Karasev.

Tabara lui Porosenko este de parere ca un acord cu Rusia poate fi incheiat, cu pastrarea integritatii teritoriale a Ucrainei "continentale", fara nici o pretentie insa asupra Crimeei. Este adevarat, noteaza FT, multe vor depinde de cerintele Kremlinului vizand autonomia celor doua regiuni separatiste din estul Ucrainei.

"Cedati o bucata de pamant in numele pacii, dar au murit foarte multi oameni", a subliniat profesorul Mihail Vinnintski, punctand, printre altele, pozita "partidului razboiului".