Cel mai mare cumpărător mondial de grâu, Egiptul depinde de importurile de grâu pentru a un program de subvenţionare a pâinii de care beneficiază milioane de cetăţeni şi care ar putea avea de suferit dacă oficialii egipteni continuă să menţină o interdicţie privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei. Aceasta în condiţiile în care furnizorii insistă că este practic imposibil să garanteze un conţinut zero de cornul secarei.

Decizia autorităţilor de la Cairo de a anula licitaţia internaţională, a doua de acest fel din cursul acestei luni, vine după ce o navă conţinând 63.000 de tone de grâu rusesc a fost respinsă de inspectorii egipteni. Este a doua livrare de grâu respinsă de inspectorii egipteni în portul de origine, după ce au fost refuzate 63.000 de tone de grâu românesc.

"Riscul de a participa la licitaţiile organizate de GASC este prea mare în momentul actual. Este o nebunie să oferi ceva ce şti că nu poţi livra iar un conţinut zero de cornul secarei este imposibil" a declarat un trader european. Potrivit expertilor, cea mai mare nemulţumire a fost hotararea Egiptuli de a modifica, în mod unilateral, condiţiile contractuale, furnizorii insistând asupra faptului că acordurile convenite trebuie onorate.

Traderii se aşteaptă ca la începutul săptămânii viitoare să fie luată o decizie cu privire la contractele în suspensie. "Sperăm că, până luni, guvernul va veni cu o soluţie pentru aceste opt livrări precum şi cu privire la licitaţiile următoare" a declarat un trader de la Cairo, scrie agerpres.