Schimbarile care intervin in spatiul cosmic pot influenta sanatatea omului prin modificarea procesului de coagulare a sangelui, precum si prin oscilatiile ale presiunii atmosferice determinate de furtunile magnetice, afirma cercetatorii rusi de la Instititul pentru studierea ionosferei (IZMIRAN).

„In timpul furtunilor magnetice tensiunea se poate modifica, iar la astfel de schimbari oamenii reactioneaza. In principiu, suntem omul se adapteaza la acest gen de anomalii, dar un bolnav sau o persoana in varsta aceasta capacitate de adaptare poate sa nu functinezeze”, a spus  directorul IZMIRAN, Vladimir Kuznetsov.

„S-a descoperit ca furtunile magnetice afecteaza procesul de coagulare a sangelui”, a adaugat, la randul sau, seful laboratorului pentru unde cosmice, Anatoli Belov. El a precizat ca tulburarile geomagnetice pot afecta vascozitatea sangelui.

„In cei 11 ani ai ciclului solar, pot exista 600 de furtuni magnetice. Calculati cate astfel de fenomene se inregistreaza intr-o viata de om”, a adaugat Kuznetsov, subliniind ca, de regula, efectul acestor fenomene incep sa fie resimtite odata cu trecerea timpului, mai acum in cazul persoanelor cu afectiuni cronice grave.