Totuşi, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al Garanti Bank, corespunzător celui de-al treilea trimestru, PIB-ul a crescut în primele nouă luni ale anului cu 4.9%, puternic impulsionat de consum. În ceea ce priveşte producţia, sectorul serviciilor, în mod special IT-ul şi activităţile de consultanţă şi suport în afaceri, se aşteaptă să rămână motorul de creştere economică, în condiţiile în care acest sector a avut o creştere bună pe parcursul celorlalte trimestre.

Potrivit raportului, se estimează ca inflaţia anuală să crească de la -0,4% (octombrie), la 2% până la finalul anului viitor, în timp ce inflaţia de bază ar putea rămâne la 1,2% în 2017.

În acest context, Garanti Bank preconizează că Banca Naţională a României va implementa o primă majorare a ratei dobânzii abia în 2018, atunci când inflaţia se aşteaptă să crească peste ţintă. Între timp, Garanti Bank estimează ca BNR va menţine rata dobânzii cheie la nivelul de 1,75%, pe tot parcursul anului 2017.

Potrivit specialiştilor Garanti Bank, fundamentele macro ale României rămân puternice. Totuşi, există două riscuri pe termen scurt avute în vizor: creşterea deficitului bugetar anul viitor, determinat de factori precum creşterea salariilor din sectorul public, dar şi alte măsuri planificate pentru 2017 şi incertitudinile legate de schimbările legislative, care ar putea impacta sistemul financiar.

Pentru sistemul bancar, principalele riscuri sunt legate de legea dării în plată şi cea de conversie a creditelor în franci elveţieni, care se află acum la stadiul de revizuire. Impactul general al acestor legi, însă, ar fi oricum mai mic decât în cazul altor ţări, potrivit raportului macroeconomic al Garanti Bank.

Cu toate acestea, agenţiile de rating consideră în continuare România ca fiind o ţară stabile, arată raportul băncii preluat de agerpres.