Inflația va atinge cel mai probabil ținta Băncii Naționale a Romaniei de 2,5+/-1% până la finele lunii septembrie, permițând continuarea ciclului de scădere a ratei politicii monetare. Efectul pozitiv asupra consumului va fi vizibil către sfârșitul anului, estimează Garanti Bank în Raportul Macroeconomic Trimestrial, aferent trimestrului III al acestui an. 

Banca prognozeaza un proces mai puternic de dezinflație, urmând ca prețurile la alimente să scadă și mai mult în următoarele două luni, datorită recoltei bune. În acest context, Garanti Bank și-a ajustat previziunea pentru inflație la 3%, de la 3,5%. 

„Ne așteptăm ca îmbunătățirea cererii interne să fie minoră anul acesta, în timp ce proiectele de investiții ar putea să fie întârziate pe anul viitor. În plus, ne așteptăm ca actuala expansiune a cererii externe să se diminueze, ținând cont că este concentrată în doar câteva industrii. Prin urmare, ne menținem estimarea creșterii PIB-ului pentru întregul an la 1,7%, dar nu excludem nici valori mai mari în cazul recoltei de toamnă peste așteptări și în cazul în care cererea externă se dovedește a fi robustă și în a doua parte a anului”, spune Rozalia Pal, economist-șef al Garanti Bank. 

De asemenea, tot pe baza procesului de dezinflație, este de așteptat ca ciclul de scădere a ratei politicii monetare să continue cu încă 0,25 puncte procentuale anul acesta și cu alte 0,25 puncte procentuale la începutul lui 2014. Ca urmare, finanțarea în lei va deveni din ce în ce mai atractivă. De exemplu, noul program Prima Casă, care s-a dovedit un succes de la lansarea sa în urmă cu patru ani, va fi pentru prima dată disponibil doar în moneda locală (până acum, 94% dintre împrumuturile ipotecare au fost contractate în valută).

„Aceasta este o constrângere pentru client, căci îi limitează posibilitatea de a alege tipul preferat de finanțare, însă orice diferențiere de dobândă între finanțarea în lei și cea în monedă străină – de doar 2,5 puncte procentuale începând cu iulie 2013 – poate fi considerată în același timp o asigurare necesară împotriva deprecierii leului, și care poate deveni benefică în cazul unei volatilități mai mari a leului”, explică Rozalia Pal.

„Totuși, creditele imobiliare în monedă locală au început să fie preferate în ultimul an, datorită dobânzilor mai mici, și au devenit cel mai dinamic segment, cu o creștere anuală de 23,5% în iulie 2013”, adaugă economistul-șef al Garanti Bank.

Potrivit documentului citat, politica fiscală a revenit în limitele bugetate. Noul cod fiscal intrat în vigoare din februarie, țintind surse noi de impozit pe profit, ar putea să-și arate rezultatele concrete în a doua parte a anului. Totuși, impozitul aplicat micro-întreprinderilor nu are deocamdată rezultate vizibile. 

În ceea ce privește reformele structurale, o veste bună este asistența pe care FMI o oferă procesului. „Noul acord cu FMI va crește cu siguranță credibilitatea țării în a-și îmbunătăți măsurile ce promovează planificarea pe termen mediu, întărirea capacității administrative, accelerarea absorbției fondurilor europene, consolidarea administrației fiscale și un mai bun control al datoriilor statului”, concluzionează Rozalia Pal.