In total, depozitele bancilor centrala adapostesc 31.695 tone de aur, adica 19% din totalul rezervelor mondiale de metal galben. In prima zi a saptamanii, pretul aurului a coborat, pentru prima data in ultimii doi ani, sub pragul psihologic de 1.400 de dolari/uncie. A fost cea mai accelerata depreciere din ultimii 30 de ani, o evolutie care a socat lumea financiara.

La inceputul anului, aurul valora peste 1.700 de dolari/uncie, iar majoritatea expertilor si a marilor investitori in metal galben priveau cu optimism spre viitor, asigurand ca in urmatoarele luni pretul acestui activ considerat refugiu va atinge 2.000 de dolari, limita pe care nu a putut-o trece in 2011, cand s-a oprit la 1.923,7 dolari. Degringolada a inceput la sfarsitul saptamanii trecute, accentuandu-se luni. Miercuri, piata aurului a marcat o usoara revigorare, cotatiile ridicandu-se la 1.378 dolari/uncie.

In acest context, analistii bancii Morgan Stanley au revizuit in scadere prognoza pretului la aur pentru 2013-2014. Potrivit MarketWatch, ei au redus previziunile privind pretul mediu pentru anul in curs cu 16%, pana la 1.487 dolari/uncie. Pentru 2014, prognoza a fost coborata cu 15%, la 1.563 dolari/uncie.

Strategul companiei american LPL Financial Corp. (gestioneaza active de 350 miliarde de dolari), Anthony Valery, spune, incercand sa explice psihologia investitorilor, ca „toti cred ca riscurile s-au micsorat. Iata de ce, investitorii cauta active care sa le aduca profit sau cu potential de crestere. Aurul nu are nici una din aceste caracteristici””, afirma expertul.