Descoperita in 1939 de cercetatorul american Grote Reber, Cygnus A, este una dintre cele mai stralucitoare si mai cunoscute radiogalaxii, obiect a numeroase studii de specialitate.

In tmpul unei operatiuni de observatie de rutina, oamenii de stiinta au constatat pe imaginile nebuloasei 3C 405 doua puncte luminoase, fenomen care indica prezenta a gaurilor negre.

Ca acolo exista o gaura neagra se stia din 1970. A doua a ramas ascunsa pana de curand. Intigrati de aceasta descoperire, astronomii au studiat obiectul cu alte telescoape, capabile sa vizioneze aceasta constelatie in spectru electromagnetic. Un studiu mai aprofundat a condus la doua ipoteze privind natura fenomenului.

Astfel, s-a vorbit fie despre explozia unei supernova, fie prezenta unei uriase gauri negre care "tocmai s-a trezit" si a inceput sa "devoreze" gazele si praful cosmic din jurul ei.

Rick Perley, de la Observatorul national de radioastronomie al SUA (NRAO), suntem, dupa toate probabilitatile, in prezenta unei gauri negre super puternice, pentru ca supernovele nu produc emii de raze game de o asemenea forta.