Reuniunea a fost  solicitata de Kuweit, țara care asigură în prezent președinția Ligii Arabe. Incepand de marti, ofensiva israeliană asupra Fâșiei Gaza a provocat moartea a peste 120 de palestinieni, potrivit unui bilant oficial.

Egiptul, traditionalul mediator în conflictele dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas, care controlează enclava palestiniană, a adoptat, de aceasta data, o poziție mai rezervată. Cairo a afirmat vineri că eforturile sale pentru a stopa violențele nu au dat rezultate și, în consecință, a cerut interventia comunicatii internationale.

In acest context, presedintele SUA, Barack Obama, a propus Washington in calitate de mediator pentru restabilirea calmului, declarandu-se, totodata, ingrijorat de o posibilă escaladare a situației.

La randul sau, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel la încetarea focului, dar atât premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cât și liderul Hamas în Gaza, Ismail Haniyeh, nu par dispuși deocamdată pentru încheierea unui armistițiu.