Dar, precizeaza sursa citata, de aceasta data alianta cu Gazprom se va face in conditiile impuse de Kiev. Ce inseamna asta? In primul rand, conductele de transport vor ramane in proprietatea Ucrainei, iar volumul de gaze garantat va fi de minim 65 miliarde metri cubi. Pentru moment, Kremlinul este dispus sa accepte aceasta varianta: gazoductul South Stream, care ar urma sa intre in exploatare in 2015, reducand considerabil importanta Ucrainei ca principala tara de tranzit a gazelor rusesti spre Europa, costa cel putin 23 de miliarde de dolari. Investitiile in consortiul cu Naftogaz inseamna mult mai putin.

Dar Moscova are si ea un cuvant de spus. Rusia ar dori ca toate conductele de transport sa fie date in arenda viitorului consortiu pe o perioada de 20 de ani si ca legislatia tarii sa interzica Ucrainei sa rezilieze unilateral intelegerea cu Gazprom. Altfel spus, Parlamentul de la Kiev este cel care va transa problema.

Surse guvernamentale de la Kiev afirma ca, dupa toate probabilitatile, Europa nu se va amesteca in negocierile pe aceasta tema dintre Rusia si Ucraina, pentru ca aparitia viitorului consortiu elimina pericolul unui razboi al gazelor naturale”. In ceea ce priveste partea ucraineana, principala chestiune o reprezinta reducerea pretului la gaze.

Pentru ca, explica expertul Valentin Zemlianski, „dupa semnarea acordului, probabil in iunie anul curent, pretul pentru Ucraina al gazelor naturale va cobori la 260 de dolari/1000 de metri cubi, fata de 420 de dolari in prezent”. Un tarif care va permite Naftogaz sa revina pe verde si sa inregistreze profit, fara majorarea pretului la caldura si apa calda.