"Părţile pleacă de la presupunerea că gazul din Rusia furnizat Turciei la graniţa dintre Turcia şi Rusia va fi livrat prin secţiunea offshore a gazoductului Turkish Stream de la data dării în folosinţă a acestei secţiuni", se arată în documentul menţionat.

În acest sens, contractele privind livrarea de gaze ruseşti spre Turcia via Bulgaria ar trebui modificate, în special paragrafele referitoare la livrările de gaze şi condiţiile tehnice, chiar dacă aceste modificări nu vor modifica termenii comerciali ai contractelor de livrare de gaze.

În luna octombrie 2016, Rusia şi Turcia au semnat un acord bilateral pentru construcţia conductei submarine Turkish Stream, care va transporta gaze naturale ruseşti în sud-estul Europei. Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, iar fiecare din cele două linii va avea capacitatea de a transporta 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

La finele anului trecut, directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat că lucrările de construcţie la secţiunea submarină a conductei Turkish Stream ar putea demara la finele lui 2017 sau, cel mai târziu, în primul trimestru din 2018.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conductă de tranzit pentru livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei. Mai multe dispute între Kiev şi Moscova au condus la suspendarea livrărilor de gaze naturale ruseşti destinate Europei via Ucraina.