O decizie logica pentru contextul actual, cand pretul petrolului scade vertiginos, tragand dupa el rubla rusilor, care stabileste antirecord dupa antirecord fata de dolar si euro. O decizie logica in contextul in care starea de sanatate a Gazprom devine tot mai subreda din punct de vedere financiar. O decizie logica in contextul in care, de la bun inceput, acest proiect lasat de Vladimir Putin in urma cu multi ani, nu a avut o soarta certa, fiind privit chiar si la Moscova ca o ambitie a autoritatilor de la Kremlin.

Dar Gazprom a incercat sa dea viata acestui proiect, angajand negocieri cu diferiti parteneri, semnand acorduri si modificand, periodic fie graficul de lucru, fie traseul, fie caracteristice preconizatei conducte. Acum, gigantul rus al gazelor naturale a pus punct final acestei aventuri.

'Consiliul director al companiei a aprobat acordurile încheiate de Gazprom cu South Stream Transport B.V. cu privire la terminarea contractului referitor la obligaţiile Gazprom Export privind acordul de transport al gazelor semnat în data de 2 octombrie 2013', a informat compania rusă. De asemenea, consorţiul South Stream Transport B.V. a acceptat să elibereze Gazprom de toate obligaţiile asumate în cadrul contractului.

Deşi Gazprom a pus capăt în mod oficial South Stream abia miercuri, proiectul a fost terminat practic încă de la finele lui 2014 când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că gazoductul South Stream nu va mai fi construit, urmând ca Rusia să construiască o altă o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia.

Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria via Marea Neagră, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari.