Oferta Gazprom a fost transmisa presedintelui cipriot, Nicos Anastasiades, care, potrivit postului de televiziune Sigma TV, a refuzat sa o analizeze, preferand sa obtina bani de la UE, cu toate conditiile severe impuse de Bruxelles pentru acordarea unui ajutor financiar. Concret, este vorba de 10 miliarde de euro. Contactati de jurnalistii rusi, responsabilii Gazprom au refuzat orice comentarii pe aceasta tema.

Oricum, gestul Gazprom este dovada clara a ingrijorarii oligarhiei ruse si a marilor intreprinderi din aceasta tara care detin conturi in Cipru, un loc preferat de bogatii Rusiei pentru pastrarea fondurilor lor. Or, taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie sa o aplice pentru a primi ajutorul UE ii va costa pe rusii instariti cateva miliarde de euro.

Potrivit calculelor agentiei de rating Moody’s, anul trecut, rusii ar fi detinut in bancile cipriote depozite de 19 miliarde de dolari, la care se adauga alte 12 miliarde detinute de bancile din Rusia. Prime estimari cifreaza pierderile rusilor la aproape 2 miliarde de euro.