„Relatiile noastre cu Ucraina sunt bune, trazitul merge bine, dar mai trebuie platit si pentru gaze... In momentul de fata, datoria se ridica la 1,549 miliarde de dolari. O suma uriasa, care ia in calcul nu numai facturile neachitate in cursul anului trecut, dar si plata pentru livrarile curente”, a precizat Kuprianov, subliniind ca Rusia a oferit Kievului un credit de 3 miliarde de dolari tocmai pentru achitarea acestor restante.

„Dupa toate probabilitatile, cu o astfel de datorie Ucraina ar putea pierde reducerea de pret la gaze naturale. O reducere care, potrivit acordurilor in vigoare, este conditionata de achitarea la timp si in totalitate a livrarilor”, a mentionat oficialul rus.

Anterior, ministrul ucrainean al energiei, Eduard Stavitski si-a exprimat speranta ca Rusia va permite tarii sale sa pastreze pretul redus la gazul si pe parcursul trimestrului doi al acestui an. In context, el a aratat ca singura piedica in rezolvarea problemelor financiare cu Gazprom o constituie intarzierile la plata facturilor de catre distribuitorii ucraineni de energie. „Politicul nu are ce cauta aici. Pur si simplu, furnizorii de energie nu au efectuat platile de mai bine de o jumatate de an”, a explicat Stavitski.

La sfarsitul anului 2013, Naftogaz Ukrainy si Gazprom au convenit o reducere a pretului la gazele rusesti pana la 268,5 dolari/mia de metri cubi. In ultimele zile ale lunii februriie, Naftogaz a redus importul de gaze ruseti pana la volumul minim de 10-13 miioane metri cubi pe zi.

 

 

Citeste si

http://incomemagazine.ro/articole/batalia-pentru-flota-rusa-din-marea-neagra#