Potrivit acestora, directorii Gazprom, oficiali din Guvernul de la Moscova şi din Comisia Europeană ar urma să definitiveze ultimele detalii ale unei înţelegeri amiabile in cadrul unei reuniuni la nivel înalt care se va desfasura pana la sfarsitul acestei luni. O înţelegere care ar permite Gazprom să evite plata unor amenzi de mai multe miliarde de dolari, în schimbul modificării modului în care îşi derulează afacerile.

În luna august 2012, Executivul UE a demarat o investigaţie asupra presupusei încălcări de către Gazprom a legislaţiei antitrust. Comisia bănuieşte că grupul rus afectează concurenţa pe pieţele din Europa Centrală şi de Est (respectiv în Ungaria, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia şi Slovacia) în condiţiile în care termenii contractelor sunt restrictivi şi împiedică statele din CEE să re-exporte gaze în alte ţări. În plus, Gazprom este acuzat că în contractele sale leagă preţul gazelor de evoluţia preţului petrolului.

Potrivit WSJ, în conformitate cu înţelegerea convenită cu CE, Gazprom va fi nevoit să nu mai lege preţul gazelor naturale de cel al petrolului. Chiar dacă preţul petrolului a scăzut în ultimii ani, ceea ce a dus la diminuarea veniturilor realizate de Gazprom din exporturile de gaze naturale, el ar putea creşte în viitor, ceea ce ar majora costurile pentru clienţii Gazprom.

În schimb, unele aspecte ale înţelegerii nu au fost încă stabilite. De exemplu, Comisia Europeană ar fi dispusă să permită Gazprom să ceară preţuri diferite de la clienţii săi dacă aceştia vor să re-exporte gazele sale spre alte ţări decât cele convenite iniţial în contract. Deocamdată CE şi Gazprom negociază cum să fie calculate aceste preţuri.

În plus, chiar dacă se va ajunge la un acord între CE şi Gazprom acesta va trebui prezentat şi celorlalte state afectate de acest dosar, ceea ce ar putea dura câteva săptămâni, mentioneaza agerpres.