Donald Trump l-a ales pe fostul guvernator al statului Texas, Rick Perry, pentru a conduce Departamentul Energiei, decizie salutata de industria americană de petrol şi gaze, care i-a recomandat celui desemnat sa faca o prioritate a politicii sale creşterea exporturilor de gaze naturale ale SUA.

"Este evident că principala sursă de rivalitate este SUA. Nu ştim care vor fi primii paşi ai noii administraţii americane, dar judecând după declaraţiile anterioare, este posibil să îşi majoreze producţia", a explicat directorul general adjunct de la Gazprom, Valery Golubev.

In opinia analistilor, Gazprom si-ar putea păstra dominaţia asupra pieţei europene numai daca producătorii americani vor ramane concentrati pe Asia şi America Latină. Golubev a recunoscut insa că planurile administraţiei americane ar putea avea un impact. "Noi capacităţi de producţie a gazelor naturale lichefiate în SUA ar putea avea implicaţii asupra pieţei europene", a spus Golubev.

În prezent, nu există o interdicţie referitoare la exportul de gaze naturale, dar legislaţia americană cere companiilor să obţină o autorizaţie din partea Departamentului Energiei înainte de a putea livra gaze peste hotare şi de asemenea există o serie de solicitări stricte privind construcţia de facilităţi speciale care să facă posibile exportul de gaze naturale.

SUA au exportat primul cargou cu GNL în Europa anul trecut. Deocamdată în SUA există un singur terminal funcţional pentru exportul de GNL la Sabine Pass, Louisiana, dar în perioada 2017-2020 sunt programate să fie date în funcţiune alte patru terminale, precizeaza agerpres.