"Pe piata europeana preturile sunt deja mici, ceea ce inseamna ca Gazprom ar putea relativ usor sa le destabilizeze, astfel incat gazul lichefiat american ar deveni nerentabil, iar cota de piata a companiei condusa de Aleksei Miller ar fi protejata", scrie Financial Times, ca o concluzie la comentariile analistilor pe aceasta tema. 

In opinia acestora, un razboi al preturilor in Europa va afecta si alte regiuni, precum si alte tipuri de materii prime. Expertii au identificat trei motive pentru care Gazprom ar putea declansa o astfel de nebunie.

1. Gazprom dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, estimate la aproape 100 de miliarde de metri cubi.

2. Capacitatea infrastructurii americane de livrare a gazelor lichefiate, in curs de constructie, este egala cu doua treimi din exportul Gazpromului in Europa.

3. Costurile de productie ale Gazprom sunt printre cele mai mici din lume, net inferioare celor practicate in SUA.

Analistii de la Societe Generale sunt de parere ca pentru a scoate gazul lichefiat american de pe piata europeana in cursul acestui an, Gazprom ar suferi pierderi de 1,3 miliarde de dolari sub forma de venituri neincasate.

"Surse care cunosc modul de gandire a celor de la Gazprom, conducerea companiei a analizat deja aspectele economice ale unui razboi al preturilor si dezbate subiectul", sustine FT.