Potrivit unui ultim studiu al Shinei Bank Limited, sotiile japoneze tin tot mai strict veniturile familiei. In 2012, „al doilea salariu” lunar al barbatilor niponi a scazut cu 3,2%. Astfel, pentru cheltuielile lor personale, tatii au primit, in medie, 38.457 de yeni (295 de euro) pe luna din partea partenerelor de viata.

Adica de doua ori mai putin decat recordul stabilit in 1990. Pentru a compensa, japonezii au preferat sa-si diminueze sumele alocate pentru pranz, sporindu-le, in schimb, cu 10% pe cele destinate sacrosanctului apero consumat in fiecare seara intre colegi.

Daca barbatii sunt, de cele mai multe ori, singurii care lucreaza cu norma intreaga in Tara Soarelui Rasare, conturile bancare ale familiei revin spre gestionare sotiilor. Japonezii s-au obisnuit, prin urmare, sa incredinteze integral salariul nevestelor.

De mai multe luni, Japonia a angajat o importanta politica de relansare. O strategie care pare sa aduca si primele roade. Economia a afisat o crestere de 1% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut. „Masurile adoptate contribuie la ameliorarea rezultatelor intreprinderilor si au impulsionat cursul actiunilor la Bursa, dar barbatii salariati au buzunarele la fel de goale”, subliniaza Shinsei Bank Limited.

Problema este ca salariile nu au mai fost majorate de mai bine de un an. Potrivit ministerului nipon al muncii, veniturile au stagnat in intervalul mai 2012 – mai 2013, pentru a se mentine la o medie lunara de aproximativ 2.400 de euro.