Vizita presedintelui chinez, care va veni la Geneva insotit de cateva sute de oameni, are o importanta simbolica aparte intr-o lume in plina schimbare si in conditiile in care Statele Unite par sa acorde o atentie exagerata protectionismului. De la tribuna Adunarii generale a ONU, Xi Jinping va chema la consolidarea ordinii mondiale in cadrul plurarismului, este de parere autorul articolului din Le Temps.

"La egalitate cu New York"

"Stim care este statutul Genevei, explica, recent, Jiang Jianguo, directorul general al biroului de presa al Consiliului de stat al Chinei, cu rang de ministru. Pentru noi insa, este la egalitate cu New York-ul. Este centrul multilateralismului. Gratie experientei sale, China isi poate promova ideea globalizarii si sustine ordinea mondiala existenta".

"O lume divizata"

Discursul presedintelui chinez va avea o importanta uriasa, sustin surse diplomatice de la sediul ONU din Geneva. Intr-o lume tot mai divizata, sprijinul acordat de o mare putere capata valoare deosebita. Pe de alta parte, pentru chinezi este un prilej de a descoperi pentru sine cum viata lor este afectata direct de ceea ce se intampla aici.

"Sa transmita un semnal"

Desi economia chineza si-a incetinit evolutia si raman multe dificultati de ordin intern, Bejingul demonstreaza pe arena internationala o noua incredere in fortele proprii. "Suntem martorii noii etape din istoria Chinei", crede ministrul elvetian pentru solidare, Francois Longchamp. "Chinezii vor sa-si asume o noua responsabilitate. Vor sa ne transmita un semnal". Chinezii vad bresa formata: daca retragerea SUA din sistemul international se confirma, China este pregatita sa ocupe locul de lider, sustine semnatarul materialului din Le Temps.

"Forumul de la Davos"

In aceasta ofensiva diplomatica, un rol la fel de important il joaca inclusiv Forumul economic de la Davos, care-si va desfasura lucrarile la sfarsitul lunii ianuarie. Xi Jinping vrea sa devina campion al globalizarii. "China condamna unilateralismul, monopolizarea si exclusivismul", spus presedintele chinez.