De ce să pierzi mult timp în bucătărie când poţi găti cu un uimitor aparat care personalizează fiecare meniu în funcţie de nevoile şi gustul fiecărei persoane şi care poate pregăti, într-un minut, cele mai elaborate feluri de mâncare? se întreabă EFE.

Aparatul, nu mai mare decât o cutie de pantofi şi care costă circa 500 de euro, se numeşte Genie şi a fost lansat recent pe piaţa israeliană şi australiană, iniţial în unităţi tip cantină şi bufet, a explicat EFE inventatorul său, Doron Marco. Tehnologia funcţionează cu ajutorul unei capsule de mărimea unei ceşti de cafea care se introduce în dispozitiv şi care conţine ingredientele meniului deshidratate prin congelare pentru a fi menţinute proaspete timp de un an fără niciun tip de conservanţi sau chimicale.

Tehnica de conservare prin extracţia prealabilă a apei conţinută în alimente şi care se adaugă apoi produsului gătit garantează păstrarea proprietăţilor naturale ale produsului şi gustului şi este utilizată şi în alte domenii precum industria farmaceutică. Proporţia fiecărui aliment încorporat în capsulă şi cantităţile exacte de ingrediente sunt calculate pe baza unui algoritm complex. Maşina recunoaşte meniul şi odată introdus în aparat adaugă cantitatea de lichid necesară pentru prepararea felului de mâncare dorit.

Preţul capsulelor este similar unui fel de mâncare pregătit cu alimentele în stare naturală, potrivit lui Doron Marco. Dezvoltatorul aparatului a explicat că unul din obiectivele acestei tehnologii este de a generaliza în rândul populaţiei un nou mod de alimentaţie, mai sănătoasă şi respectuoasă faţă de mediul înconjurător. Capsulele cu meniul preferat pot fi depozitate în cămară fără teama că devin perisabile şi pot fi consumate când se doreşte, evitând astfel risipa de mâncare.

Utilizarea aparatului este ideală nu doar pentru mediul casnic, ci şi pentru spitale, şcoli sau instituţii şi poate ajuta ţările afectate de războaie sau de dezastre naturale. Doron Marco este de asemenea convins că acest tip de alimentaţie "va revoluţiona industria". Din punct de vedere al mediului va evita tranzitarea camioanelor care transportă alimente în supermarketuri şi va reduce astfel emisiile ce poluează atmosfera.

Lansarea aparatului în Europa este prevăzută în curând, după ce vor fi încheiate demersurile legislative solicitate de autorităţi, iar dezvoltatorii aparatului sunt în negocieri cu posibili parteneri pentru comercializarea lui Genie. În SUA au fost deja încheiate acorduri cu mari companii americane din domeniul restaurantelor, încheie agentia spaniola de presa, citata de agerpres.