Germania, cea mai mare economie a zonei euro şi una dintre ţările cu cele mai stabile finanţe, poartă o parte din vina crizei prelungite prin care trece uniunea monetară, a declarat miliardarul american George Soros, citat de CNBC.

"Am trecut de la o criză la alta. Germania a făcut minimul necesar pentru păstrararea euro, dar doar atât! Asta a menţinut condiţiile de criză, care acum sunt vechi de patru ani", a declarat Soros la World Leaders Forum.
   
Miliardarul american vede problemele majore ale Europei pe două paliere. În primul rând, Germania se află pe scaunul şoferului. Chiar dacă nu dictează politica economică, niciun plan major nu poate fi propus fără să se fi obţinut anterior acordul Berlinului.
   
A doua problemă este că Germania impune ţărilor îndatorate austeritate, iar reducerile forţate de cheltuielui bugetare nu sunt soluţia eficientă, afirmă Soros. Situaţia nu poate decât să se înrăutăţească, a avertizat el.
   
"Mă tem că Europa se află într-o criză existenţială. Ţările datoare sunt supuse dictatelor ţărilor creditoare şi au fost pur şi simplu retrogradate la statutul de membri de rang secund. Nu cred că este acceptabil politic", a spus miliardarul american.
   
Măsurile de austeritate ar putea declanşa o spirală deflaţionistă, care să conducă la salarii mai mici, concedieri şi reducerea consumului. O astfel de evoluţie ar crea o recesiune de durată, în care povara îndatorării continuă să crească, a declarat el.