Integrarea romilor constituie o necesitate, chiar si dintr-un punct de vedere foarte pragmatic. Cam asa ar putea fi rezumata pozitia lui George Soros, pe care o dezvolta in The Guardian, intr-un articol intitulat „Europa are nevoie de o clasa muncitoare roma”.

Miliardarul american de origine maghiara foloseste argumentul economic pentru justificarea pozitiei sale. Si, inainte de toate, evoca numarul romilor din Europa – aproximativ 10 milioane -, prezenti cu precadere in Romania, Slovacia, Bulgaria si Ungaria.

„Pretutindeni in Europa, milioane de oameni sufera de somaj si de o lunga perioada de stagnare. Dar nici un grup nu a fost afectat atat de dur ca romii (...) Dar socanta este degradarea conditiilor lor de viata (...), atitudinea majoritatii populatiei devenind tot mai ostila aproape oriunde in Europa”, scrie filantropul american.

In opinia lui Soros, romii nu beneficiaza de un acces suficient pe piata muncii, fapt care nu face decat sa agraveze situatia lor. Prin urmare, estimeaza miliardarul, integrarea lor trebuie sa se realizeze nu numai prin educatie, dar si prin deschiderea pietei muncii, spre exemplu prin programe specifice.