Este greu de inteles de ce SUA si UE au incredere in Putin, in loc sa-l judece dupa fapte. Singura explicatie pe care am putut-o gasi, scrie Soros, rezida in faptul ca politicienii democrati incearca sa linisteasca societatea, descriind un tablou mult mai frumos decat este el in realitate. In realitate, UE si Rusia sunt intr-o goana contracronometru. Intrebarea este cine se va pravali primul.

In 2017, regimul lui Putin este amenintat de faliment, cand va trebui sa stinga o parte importanta a datoriei externe. Dar tensiunile politice ar putea incepe mult mai devreme. Popularitatea presedintelui continua sa se mentina la cote ridicate, dar se va stinge treptat, pe masura ce guvernul va trebui sa depuna eforturi uriase pentru a asigura securitate financiara si sa ridice incet, dar ferm, nivelul de trai. Din cauza sanctiunilor occidentale, dar si a scaderii pretului la petrol, cabinetul rus nuv a fi reusi sa faca nici una, nici cealalta.

Deficitul bugetar reprezinta, in Rusia, sapte procente din PIB, dar guvernul trebuie sa-l aduca la trei procente, pentru ca inflatia sa nu scape de sub control. Fondul de asigurare sociala si-a epuizat, practic, toate resursele, si va trebui combinat cu Fondul pentru infrastructura de stat pentru a face rost de bani. Acest lucru va avea un impact negativ asupra calitatii vietii popolatiei si a optiunilor electoratului. Iar in toamna acestui an, in Rusia sunt programate alegeri parlamentare.

Pentru a evita dezastrul, regimul lui Putin trebuie sa faca astfel incat UE sa se prabuseasca prima. Daca Uniunea Europeana va incepe sa scartaie din toate incheieturile, Kremlinul are sansa de a scapa de sanctiunile instituite dupa interventia din Ucraina. Putin va obtine importante avantaje economice, folosindu-si legaturile cu cercurile cmerciale si cu partidele eurosceptice, pe care le curteaza cu mare grija.

Asa cum stau lucrurile in UE in momentul de fata, destramarea Uniunii pare iminenta. Dupa criza financiara din 2008 si pachetul de masuri puse la punct pentru salva Grecia, UE a iesit cu greu dintr-o criza in alta. Dar astazi, ea se confrunta concomitent cu cinci sau sase crize, ceea ce este deja prea mult. Iar criza refugiatilor are capacitatea de a distruge Uniunea. 

In goana dupa supravietuire, UE concureaza cu Rusia lui Putin, estimeaza George Soros. Statul Islamic reprezinta o amentare si pentru amandoua, dar aceasta grupare terorista nu trebuie supraestimata. Atacurile lansate de ISIS sunt groaznice, dar nu suporta nici o comparatie cu amenintare pe care o constituie Rusia.

Iar o astfel de amenintare poate fi cu greu respinsa. Dar in nici un caz nu poate fi ognorata, subliniaza miliardarul american.