In opinia omului de afaceri, amestecul de autoritarism şi naţionalism agresiv al lui Putin reprezintă modelul alternativ al democraţiilor liberale europene. Ca este asta, scrie Soros in paginile cotidianului The Guardian, o demonstreaza admiraţia faţă de liderul rus lideri exprimata de liderii unor partide xenofobe şi antieuropene ca Nigel Farage (Ukip) şi Marine Le Pen (Frontul Naţional), ori de premierul Ungariei Viktor Orbán.

"Europa se confruntă cu o provocare la adresa propriei existenţe din partea Rusiei. Nici liderii europeni şi nici cetăţenii lor nu realizeaza aceasta provocare la justa ei valoare şi nu ştiu cum să-i facă faţă", este de parere investitorul american.

In alta ordine de idei, Soros sustine ca "există o nemulţumire generală faţă de UE, ca urmare a crizei euro, care a pervertit imboldul iniţial de formare a unei uniuni de state democratice care împărtăşesc aceleaşi idei. Criza euro a fost prost gestionată şi a durat mult timp, transformând o uniune voluntară între egali în cu totul altceva", explica miliardarul american.

El este de parere ca UE a devenit o relaţie disfuncţională între naţiuni-creditoare şi naţiuni-debitoare, generând un resentiment amplu. "Putin a stabilit relaţii bune cu cei care actioneaza împotriva Europei", avertizeaza Soros, care subliniaza, in context ca un colaps al Ucrainei va fi o mare pierdere pentru NATO, UE şi Statele Unite.

O Rusie victorioasă, precizeaza filantropul american,  va deveni mult mai influentă în interiorul UE si o ameninţare puternică pentru statele baltice, cu comunitati ruse puternice", mentioneaza Soros.

Pe de alta parte, el se arata ingrijorat de un posibil "târg important" între Putin și omologul acestuia de la Casa Alba, Barack Obama. "Bănuiesc că ar putea exista perspectiva unui acord major, in virtutea caruia Rusia să ajute SUA împotriva grupării Statul Islamic, de exemplu, sistand, totodata, livrarile de rachete S-300 promise Siriei. Astfel, Rusia va permite SUA să-și păstreze poziția dominantă", si-a detaliat punctul de vedere cunoscutul bancher.

Ducandu-si ideea la bun sfarsit, Soros afirma ca, în acest context "Rusia va fi lasata să meargă pe drumul său în 'străinătatea apropiată' — așa cum numește Moscova spațiul postsovietic. 'Mai rău este că președintele Obama ar putea accepta o astfel de intelegere", crede Soros.