In primul rand, trebuie spearata apartenenta la UE si la zona euro. In al doilea rand, UE trebuie sa mobilizeze uriasul sau potential de creditare, aproape niciodata utilizat. Trei: trebuia ca UE sa-si consolideze apararea fata de dusmanii externi care pot profita de actualul moment de vulnerabilitate. In sfarsit, proiectele europene de reglementare a crizei refugiatilor trebuie revizuite din temelii.

Intr-un articolul publicat in Project Syndicate, Soros considera ca Ucraina are o valoare speciala pentru Europa, pentru ca ucrainenii sunt gata sa moara pentru apararea tarii lor. Astfel, ei apara UE, un sacrificiu care nu se regaseste la multe dintre popoarele UE, sustine omul de afaceri.

In ceea ce priveste Brexit, Soros este de parare ca, in pofida unei prime reactii dezagreabile, decizia britanicilor a antrenat procese pozitive in interiorul blocului comunitar. "Pericolul considerat inevitabil al prabusirii UE a sporit dupa Brexit, dar sentimentul de nemultumire ar putea da nastere unei reactii pozitive, in sensul dorintei de a face UE mai puternica si mai buna", explica finantistul american.