'Vreau să fac un film aici, să arăt că se poate face un mare film la Groznâi, capitala Ceceniei', a declarat Depardieu, într-un comunicat tradus în limba rusă. Cecenia, teatrul a două războaie între forţele ruse şi luptătorii pentru independenţă în anii 1990 şi 2000, este astăzi oficial pacificată, dar rebeliunea a fost islamizată şi a acaparat întregul Caucazul rus, unde au loc cu regularitate atentate contra forţelor de ordine.

Actorul a sosit duminică seara în Cecenia, purtând pe cap o căciulă de poliţist, cu urechi, la invitaţia preşedintelui acestei mici republici din Caucazul de Nord, Ramzan Kadârov, explicând presei că este vorba de o vizită la un 'prieten'. La Groznâi, Depardieu a fost primit cu mare fast, Kadârov oferindu-i un dineu de gală, care a inclus şi dansuri tradiţionale, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

'Sunt sigur că aici trăiesc oameni fericiţi. Trebuie să fii într-adevăr fericit pentru a cânta şi a dansa aşa cum o fac cecenii', a mai spus el, adăugând, conform Interfax, că luni doreşte să viziteze oraşul. După care va încerca să explice cum un singur om, adică Kadârov, a reuşit să-l reconstruiască din temelie în numai cinci ani.


Kadârov este acuzat de organizaţiile pentru drepturile omului de muşamalizarea unor încălcări multiple, printre care execuţii arbitrare, tortură, răpiri şi asasinate, atribuite forţelor sale de ordine. Venit încă de joi în Rusia, actorul francez s-a deplasat vineri în Mordovia, unde a fost înregistrat oficial cu domiciliul la Saransk, centrul administrativ al acestei regiuni situate la 650 km est de capitala rusă.