"Ea nu refuză conducerea, însă o exercită în manieră reţinută, găsesc că este bine astfel", a declarat Schroder pentru ediţia de duminică a săptămânalului Der Spiegel, conform extraselor din interviu difuzate anticipat.

"Germania este chemată să joace un rol de conducere în cadrul Uniunii Europene, din cauza forţei sale economice şi a importanţei sale politice", a apreciat Schroder. "Dar, aşa cum am învăţat în timpul mandatului meu, Germania care conduce Europa este ca îmbrăţişarea dintre arici, se poate face doar cu mare grijă", a adăugat acesta.

Partenerii săi aşteaptă de la Berlin "leardership, nu etalarea superiorităţii sale", a mai declarat Schroder, căruia Merkel i-a succedat în 2005, după cei şapte ani ai acestuia la conducere.

Germania şi în special cancelarul său conservator sunt arătaţi cu degetul în Europa şi mai ales în Europa de sud, ca fiind cei care impun partenerilor Berlinului o politică de austeritate bugetară care sufocă creşterea. Aceste critici exprimate deja frecvent de la începutul crizei datoriilor în zona euro, au revenit în ultimul timp pe fondul crizei din Cipru.

În cursul săptămânii, un ministru al Angelei Merkel, ministrul Justiţiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberg a reproşat că responsabilii europeni nu apără suficient Germania, considerată de unii ca fiind responsabilă de tot răul. Critica sa îl vizează pe preşedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, şi pe preşedintele UE, Herman van Rompuy.