Ministerul Apărării a atenţionat în legătură cu eventuale amânări, insistând că achiziţiile sunt necesare urgent pentru modernizarea unei armate slăbite de anii de reduceri bugetare. Christine Lambrecht, deputată social-democrată, a declarat anterior că decizia comisiei pentru buget va fi amânată pentru întregul pachet de achiziţii, întrucât partidul său are nevoie de mai mult timp pentru consultări.

Ministrul apărării, Ursula von der Leyen, doreşte ca aceste solicitări să fie aprobate înaintea alegerilor federale de pe 24 septembrie, atenţionând că o amânare ar afecta suplimentar armata care încearcă să se reconstruiască după anii de reduceri după sfârşitul Războiului Rece şi să se pregătească pentru noi responsabilităţi.

După amânarea votului comisiei, ministrul a declarat că achiziţia dronelor israeliene, preferate de armată datorită compatibilităţii lor cu modele aflate deja în dotarea Bundeswehr-ului, se află încă în discuţie. Unii deputaţi social-democraţi au rezerve faţă de achiziţia dronelor Heron TP de la Israel Aerospace Industries (IAI), aparate ce pot fi dotate cu arme şi folosite pentru protejarea militarilor desfăşuraţi în misiunile din Afganistan şi Mali.

Curtea Supremă din Duesseldorf a respins luna trecuta plângerea formulată de producătorul american de armament General Atomics faţă de planurile Germaniei de a achiziţiona drone de la rivala sa IAI, dar s-a facut recurs. Parlamentari social-democraţi doresc ca în comisia pentru buget să nu se ia o decizie până la anunţarea verdictului final al justiţiei. Germania are deja în dotare trei versiuni mai vechi ale dronei de recunoaştere Heron, care sunt desfăşurate în Afganistan, scrie agerpres.