Recenta declaratie a Comisiei Europene, potrivit careia sistarea pe o perioada de sase luni a livrarilor de gaze rusesti nu-i va afecta pe cetatenii UE, nu corespunde in totalitate realitatii, sustine Der Spiegel, citand un raport al Ministerului german al economiei, care face o analiza a riscurile care s-ar putea ivi intr-o asemenea situatie.

Raportul redacatat pentru Comisia Europeana analizeaza o situatie ipotetica, cu suspendarea livrarilor de gaze naturale din Rusia incepand cu luna septembrie pana in februarie. Ministerul german constata ca, in acest caz, Germania ar pierde aproape jumatate din cantitatea necesara de gaze: 23 de miliarde de metri cubi dintr-un total de 51,2.

Potrivit documentului consultat de Der Spiegel, Berlinul nu va putea compensa decat o mica parte din livrarile rusesti. Importurile suplimentare vor asigura un plus de numai 2 miliarde de metri cubi, in conditiile in care gazul norvegian reprezinta doar 0,75 miliarde metri cubi. Alte 3 miliarde de metri cubi pot fi obtinute daca Germania decide limitarea furnizarii de gaze anumitor sectoare de activitate si prin inlocuirea gazului cu alt combustibil.

Desigur, estimeaza Der Spiegel, toate aceste masuri sunt insuficiente, astfel inca Germania va fi obligata sa declare stare exceptionala, desemnand grupuri de consumatori cu acces prioritar la conducta de gaze. Este vorba, in primul rand, de consumatorii casnici si centralele electrice, urmare de centralele pe gaz cu rol cheie pentru alimentarea cu energie si intreprinderile industriale.

Dar, noteaza publicatia citata, consumatorii casnici "inghit" aproximativ 26 miliarde de metri cubi, iar pentru cele mai importante centrale electrice este nevoie de alte 2,4 miliarde de metri cubi. Astfel, toate rezervele de care guvernul dispune in depozitele nationale, s-ar epuiza, iar industriei tarii nu-i va ramane altceva decat sa-si calculeze pierderile.