Dezbaterea a fost lansata. Prima putere economica a Europei, Germania, inca mai ezita sa joace un rol nou pe scena internationala. Dar nu pentru mult timp. In orice caz, presedintele Gauck a ridicat mingea la fileu. „Ne pregatim sa ne asumam o forma de responsabilitate neobisnuita pentru noi”, a spus el, deschizand, la Munchen, lucrarile Conferintei pentru securitate, care reuneste, anual, lideri mondiali de prim rang.

„In calitate de bun partener, Germania trebuie sa se implice mai mult, cu o mai mare determinare si de o maniera mai substantiala”, a adaugat seful statului, al carui punct de vedere este respectat in Germania. Iar Gauk sugereaza, practic, o schimbare de atitudine.

Pana in prezent, Germania a refuzat sa iasa in prima linie a politii internationale, in special in domeniul militar, in pofida mijloacelor importante de care dispune. Dar vremurile s-au schimbat, aminteste presedintele: „a trecut timpul neincrederii absolute”. „Cand m-am nascut, la putere erau national-socialistii, aducand cu ei razboi si suferinta in intreaga lume. Dar astazi, unde este Germania? O democratie stabila, libera si pasnica, prospera si deschisa”, a continuat el, indemnandu-si concentatii „sa dea dovada de incredere”.

Germania nu a uitat anii razboiului. Dar nu este singurul motiv pentru o schimbare de strategie. Aparitia noilor amenintari, precum terorismul, retragerea diplomatica a Statelor Unite, care se orienteaza mai mult spre Asia, fragilitatea Uniunii Europene, marcata de criza: conjunctura mondiala s-a complicat. „Ar fi iluzoriu sa credem ca Germania va fi ocolita de bulversarile epocii in care traim. Consecintele neimplicarii pot fi la fel de mari precum consecintele unei actiuni”, a avertizat Joachim Gauck.

Potrivit unui recent sondaj realizat de televiziunea ARD, 61% dintre germani nu vor mai multe interventii in strainatate din partea armatei, Bundeswerh. Totusi, guvernul pare hotarat sa dezvolte colaborarile militare ale tarii. Spre exemplu, Bundeswerh isi va intari prezenta in Mali, alaturi de Franta. In general, Germania este pregatita „sa-si extinda angajamentul sau”, a declarat, in acest context, ministrul apararii, Ursula von der Leyen, prezenta la conferinta de la Munchen. In ajun, seful diplomatiei, Frank-Walter Steinmeier, estimase ca „Germania este prea mare pentru a se limita la comentarii legate de politica mondiala. Pentru a-si gasi un loc la nivel international, Berlinul trebuie sa-si defineasca o politica externa autonoma”.