Intervievat duminica de postul public de radio Deutschlandfunk, ministrul economiei, Sigmar Gabriel, a anuntat ca in 2014 cresterea germana va fi mai slaba decat cele 1,8% anticipate de guvern.

Doua cauze stau la baza acestei evolutii: in primul rand este vorba de ritmul lent din zona euro. Pana acum, Germania a fost exceptia de la regula intr-o Europa in pana. Acum, principalul motor al zonei euro a racit.

Deprecierea monedei comune ar trebui sa fie o veste buna, dar produsele germane de calitate sunt mai putin sensibile la efectul de schimb, compartiv cu alte tari, precum Franta sau Italia. "Nu este vorba de sfarsitul unui ciclu, nici chiar de o erodare a modelului german, a comentat Marc Tuati, economist la ACDEFI.

Pentru ca, a continuat el, "este evident ca soclul cresterii economiei nationale ramane solid. Un efect de corectie a fost inevitabil in trimestrul secun al anului".

Dincolo insa de aceasta corectie tehnica, ministrul german a avertizat in legatura cu criza ucraineana. In opinia lui, ea afecteaza mediul de afaceri din Germania: sefii de intreprinderi nu au fost niciodata atat de pesimisti incepand din aprilie 2013. In special au de suferit companiile si firmele care lucreaza direct cu Rusia.

Nu trebuie uitat ca Moscova a fost intotdeauna un parteneriat privilegiat al Germaniei. Ori, in contextul in care Europa a sanctionat sever Rusia, exporturile germane destinate acestei tari au scazut cu aproape 15% de la inceputul anului. Consecinta: comertul exterior a a avut o contributie negativa la cresterea tarii. Un lucru rar in Germania.

Declaratiile lui Sigmar Gabriel coincid cu punctul de vedere exprimat de economistul german Marcel Fratzscher, care sustine in lucrarea lui aparuta luni, ca Germania este in delin. "Germania ete pe cale sa redevina bolnavul Europei:, afirma expertul, estimand, totodata ca "economia tarii este un esec".

Si explica de ce: "Cresterea economica este, incepand din 2000, mai slaba decat media europeana. Salariile au prograsat foarte incet, iar saracia, in ascensiune, afecteaza un copil din cinci", precizeaza autorul lucrarii "Germania, o iluzie".