"Potrivit unor statistici interne ale serviciilor secrete, o jumătate de miliard de comunicaţii sunt monitorizate luna de luna în Republica Federală" Germană, cea mai populată ţară din Europa, precizeaza scrie Der Spiegel, care a avut acces la documente confidenţiale NSA.

Publicatia afirma ca, la cartierul său general, NSA înregistrează metadatele - adică cine cu cine intră în legătură - comunicaţiilor, indiferent de forma acestora: apeluri telefonice, e-mailuri, mesaje text pe telefon de tip SMS sau discuţii de tip chat pe Internet. E adevarat, Der Spiegel nu mentioneaza daca si continutul este inregistrat.

 Intr-o zi "obisnuita" de spionaj, relateaza in continuare saptamanalul german, sunt vizate aproximativ 15 milioane de apeluri telefonice recenzate. IIn Franta, spre exemplu, NSA inregitreaza zilnic aproape două milioane de comunicaţii. Der Spiegel evocă totodată un document NSA ce ierarhizează aliaţii americanilor, ceea ce îi pune mai mult sau mai puţin la adăpost de activităţi de spionaj.

Astfel, ca prima categorie sunt incluse numai Statele Unite, urmate, in categoria 2, de Canada, Australia, Marea Britanie şi Noua Zeelandă. Germania si Franta sunt inscrise in categoria 3. "Putem intercepta comunicaţiile din partea aliaţilor din categoria 3 şi chiar asta facem facem", afirmă NSA în respectivul document.