Bavaria şi Hessen, conduse de majorităţi de dreapta, ca la nivel federal, au decis în cursul unei reuniuni comune la Wiesbaden /vest/ să recurgă la Curtea Constituţională din Karlsruhe /sud-vest/ împotriva repartizării egalitare a resurselor, care stabileşte redistribuirea încasărilor fiscale între regiuni.

''Vrem să fim solidari'', a dat asigurări liderul conservator din Hessen, Volker Bouffier. Dar ''a fost atins pragul de toleranţă'', a adăugat liderul din Bavaria, Horst Seehofer.

La originea nemulţumirii acestor landuri, uneori supranumite ''vacile cu lapte'' ale Germaniei, este sistemul de repartizare egalitară a resurselor, inspirat de un principiu constituţional de solidaritate. Dacă majoritatea impozitelor sunt colectate la nivel regional, ele sunt apoi redistribuite între statul federal, landuri şi comunităţi.

Bavaria, graţie economiei sale înfloritoare, a acordat astfel 3,9 miliarde de euro cu titlul de repartizare egalitară a resurselor în 2012, iar Hessen - 1,3 miliarde de euro. Baden-Wurtemberg, landul unde îşi au sediul mai multe grupuri importante, a vărsat de asemenea suma de 2,7 miliarde de euro, dar el este guvernat de o majoritate formată din ecologişti şi social-democraţi şi a decis să nu se asocieze la această plângere.

Alte landuri sau oraşe-land primesc în schimb mult mai mulţi bani decât colectează, precum Berlin, capitala cunoscută ca fiind îndatorată, care a primit 3,3 miliarde de euro, scrie Agerpres in pagina electronica.