"Merkel a oferit o performanţă plină de încredere, Schulz nu a reuşit practic în niciuna din aceste ofensive", a comentat cotidianul de centru-stânga Süddeutsche Zeitung. Duelul televizat dintre cei doi candidati a fost difuzat de cele patru principale canale de televiziune şi urmărit de milioane de alegători.

Elocvent şi spontan, în faţa unei Angele Merkel cerebrale şi rezervate, fostul preşedinte al Parlamentului European părea mai bine echipat pentru a câştiga confruntarea şi a se relansa. Primele sondaje realizate de posturile publice de televiziune arata insa ca Schulz si-a ratat obiectivul. Astfel, pentru 55% dintre telespectatorii ARD, cancelarul a fost mai convingator, liderul social-democratilor germani fiind apreciat de 35% dintre repondentii la chestionar, raportul in cazul ZDF fiind de 32% fata de 29%.

In aceste conditii, este greu de crezut într-o revenire a Partidului Social Democrat (SPD), creditat cu 15%, în urma Uniunii Creştin-Democrate (CDU) în intenţiile de vot, cu doar trei săptămâni înainte de scrutin. "Candidatul Schulz este o persoană simpatică. Dar simpatia nu este suficientă pentru a deveni cancelar", nota, printre altele, Süddeutsche Zeitung.

Potrivit cotidianului Merkur de Munich, lucrurile sunt deja clare. "În această lume devenită incertă şi condusă de lideri plini de testosteron , oamenii nu ştiu cu adevărat ce vrea Schulz. Dar ei ştiu ce poate Merkel", sublinia publicaţia. Membri ai coaliţiei guvernamentale din anul 2013, social-democratii nu reuşesc să rezolve o problema centrală: să prezinte o ofertă politică cu adevărat diferită de cea a doamnei Merkel.

Ei au crezut că vor reuşi să facă aceasta după ce la începutul anului Sigmar Gabriel a părăsit preşedinţia partidului pentru a ocupa postul de ministru de externe, şi odată cu venirea la conducerea formaţiunii a unui "om nou" pe scena politică germană: Martin Schulz, care şi-a făcut aproape întreaga carieră la Bruxelles. El nu convinge. Cu un bilanţ economic care starneste gelozia Europei - şomajul este la un nivel istoric scăzut - şi politica sa centristă, Merkel oferă puţine motive de atac social-democraţilor.

In fata camerelelor de luat vederi, Merkel a făcut un exerciţiu de abilitate, in timp ce Schulz era decis să joace dur problema Turciei, în speranţa de a se distanţa de cancelar, încătuşată de obligaţiile sale diplomatice, dar nu a reuşit. Pe fondul deteriorării situaţiei privind drepturile omului în această ţară, Angela Merkel a anunţat că este favorabilă opririi negocierilor cu privire la aderarea Turciei la UE.

"Nu văd să ajungă la aderare şi n-am crezut niciodată că s-ar putea întâmpla", a explicat ea, adăugând că întrebarea este doar cine va "închide uşa" mai întâi, Turcia sau UE. În rest, atacurile lui Schulz nu au avut efectul scontat. În cele din urmă, candidatul social-democrat s-a aflat el însuşi în dificultate. Întrebat dacă exclude o alianţă cu stânga germană radicală într-un viitor guvern, el a refuzat să răspundă. O ambiguitate care a costat recent alegerile SPD în regiunea Sarre, unde majoritatea alegătorilor germani respinge o astfel de perspectivă.