Deşi a câştigat scrutinul, dacă aceste procente vor fi confirmate de numărarea voturilor, Uniunea Creştin-Democrată - Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU) s-ar afla totuşi sub recordul negativ al cancelarului Merkel, de 33,8% în anul 2009.

Însă Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Martin Schulz ar înregistra cel mai slab rezultat după anul 1945. Într-o primă reacţie după aceste estimări, social-democraţii au anunţat că nu vor reconstitui cu CDU-CSU actuala coaliţie guvernamentală şi vor intra în opoziţie.

Cât despre formaţiunea de extremă-dreapta antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), aceasta intră în premieră în parlamentul federal şi cu un scor peste aşteptări, dar cooptarea ei într-o coaliţie este extrem de improbabilă.

În condiţiile intrării social-democraţilor în opoziţie, Angela Merkel ar urma să negocieze o coaliţie cu liberalii din FDP, care au circa 10% în sondaje, însă numărul mandatelor ar putea fi insuficient pentru o majoritate, astfel că pot intra în calcule pentru o coaliţie şi Verzii precum şi Partidul de Stânga, ambele având circa 9% în sondajele la ieşirea de la urne, scrie agerpres.