Germania primeşte cea mai mare parte din cele 350 de milioane de euro menite să asigure stabilitatea pieţei prin reducerea producţiei, obţinând 58 de milioane de euro. Urmează Franţa, cu 50 de milioane de euro şi Marea Britanie, cu 30 de milioane de euro.

Pachetul de măsuri include subvenţii de 150 milioane de euro, pentru reducerea producţiei de lapte, cu scopul de a ajusta oferta la nivelul cererii şi a permite preţurilor să-şi revină, şi încă 350 de milioane de euro, care vor veni pe lângă ajutoarele alocate statelor membre. În acest mod, CE îşi va dubla sprijinul acordat fermierilor, mentioneaza agerpres.

De la începutul acestui an, preţul laptelui în UE este în scădere şi acum înregistrează un declin de 14,2% faţă de iunie 2015, arată datele CE. Ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, a salutat deciziile CE, apreciind că "astăzi este o zi bună pentru agricultura europeană şi germană", iar pachetul de măsuri va ajuta la rezolvarea problemei disciplinei volumelor de lapte şi a perspectivei pieţei laptelui.

"Mai bine mai târziu decât niciodată. Dacă am fi făcut asta mai devreme, cu siguranţă am fi avut mai puţine probleme", a afirmat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll. Criza provocată de scăderea preţurilor la carnea de porc şi lapte a dus la proteste masive în Franţa, în 2015 şi 2016.

Planul de urgenţă în valoare de 500 de milioane de euro, anunţat în luna septembrie a anului trecut, nu a fost suficient pentru a-i ajuta pe agricultorii europeni. De asemenea,k în martie a fost anunţat un plan ce permitea producătorilor să îngheţe producţia de lapte, relaxând limitele stabilite de UE privind subvenţiile. Ambele planuri nu au reuşit să prevină una din cele mai grave crize cu care s-a confruntat sectorul agriculturii.