Potrivit acestor surse, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) se va muta de la Londra la Frankfurt, iar Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va avea noul sediul în Lille, susţine publicaţia germană, scrie agerpres.

Peste 20 din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, şi-au manifestat interesul pentru a găzdui EMA, EBA fiind luata in vizor de Paris şi Frankfurt. Competiţia va fi acerbă, iar desemnarea câştigătorilor va depinde mai mult de politică decât de oferta fiecarei ţară în termeni de spaţii de birouri sau competenţe.

Potrivit unui document din luna mai, statele membre UE au la dispoziţie până la finele lunii iulie să depună oferte pentru cele două agenţii urmând ca sesiunile de vot să aibă loc pe marginea unei reuniuni a miniştrilor europeni de Externe care va avea loc în luna octombrie.

Pe lângă aspectele care ţin de prestigiu, există şi avantaje economice pentru oraşele care vor găzdui agenţii europene precum EMA sau EBA. Angajaţii sunt plătiţi de UE, nu de oraşul gazdă, care profită şi de pe urma chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri necesare pentru astfel de agenţii. În plus, există beneficii şi pentru afacerile locale de genul organizatori de conferinţe sau hoteluri.