Jens Spahn, secretar de stat în Ministerul german de Finanţe, a declarat pentru postul german de televiziune ARD că pieţele financiare şi de acţiuni sunt deja neliniştite de posibilitatea unui Brexit, iar în cazul unui vot pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană volatilitatea ar creşte şi mai mult, relateaza agerpres.

"Va fi important să demonstrăm stabilitate", a spus Jend Spahn, adăugând că o ieşire a Marii Britanii din UE ar fi o pierdere importantă, dar că este vital pentru Germania şi restul Uniunii Europene să îşi demonstreze unitatea şi hotărârea de a merge mai departe.

Jens Spahn a dezvăluit că Ministerul german de Finanţe se pregăteşte pentru o gamă variată de scenarii, în funcţie de rezultatul referendumului care va avea loc în Marea Britanie în data de 23 iunie, precum şi de o amploare a reacţiilor de pe piaţă, dar nu a oferit alte detalii.

Spahn a subliniat că, în cazul în care britanicii vor vota în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, va fi necesară o renegociere de acorduri comerciale cu restul Europei şi, cel mai probabil, Londra va trebui să accepte termeni mai puţin favorabili.

"Trebuie să conteze dacă faci parte din familie sau eşti doar un vecin", a precizat secretarul de stat german. Acesta şi-a exprimat speranţa că britanicii vor opta pentru rămânerea în UE şi a adăugat că blocul comunitar trebuie să îşi revizuiască statutul indiferent de rezultatul votului, având în vedere amploarea crizei actuale.