Un rezultat care reprezinta o serioasa infrangere pentru Angela Mekel si pentru politica sa de gazduire a refugiatilor si care ar ptuea afecta viitorul cancelarului la alegerile generale din 2017.

Formatiunea lui Merkel, Uniunea crestin-democrata (CDU), a fost devansata inclusiv de partidul antiimigragie, AfD, in alegerile regionale desfasurate duminica in landul Mecklemburg-Pomerania Inferioara. CDU a incheiat pe locul al treilea scrutinul castigat de social-democrati (SPD).

Mai rau, potrivit postului de televiziune ARD, formatiune de extrema dreapta, care critica politica guvernului Merkel in domeniul refugiatilor, a castigat 21% din sufragii.

SPD, care guverneaza acest land rural situat de la Marea Baltica in coalitie cu CDU incepand din 2006, a acumulat 30,5% din voturi, fata de 35,6% din alegerile precedente, din 2011, in timp ce CDU a trecut de la 23% de voturi in urma cu cinci ani, la 19%, cel mai prost rezultat inregistrat vreodata in acest stat.

"De acum inainte, Germania are ceea ce nu a nu a mai existat de la sfarsitul razboiului: un partid de extrema dreapta", a comentat cotidianul Die Welt.