Guvernul condus de Angela Merkel a aprobat miercuri noi reglementări prin care se reduce birocraţia pentru potenţialii imigranţi cu calificări în domeniile-ţintă, înlesnind recunoaşterea acestora în Germania. Sunt vizate meserii precum mecanic de locomotivă, instalator sau îngrijitor. Măsura urmează să intre în vigoare la 1 iulie, relateaza Agerpres in pagina electronica.

"Prin acest nou decret, aruncăm peste bord 40% dintre vechile reglementări şi lăsăm uşa larg deschisă pentru forţa de muncă calificată ce poate ajuta la progresul ţării noastre", a declarat ministrul muncii, Ursula von der Leyen.

Guvernul a introdus deja măsuri de reducere a birocraţiei şi de încurajare a companiilor să recunoască diplomele obţinute în străinătate, însă criticii afirmă că aceste măsuri sunt insuficiente.

Un raport recent al OECD a recomandat Germaniei să liberalizeze recrutarea de muncitori străini, pentru a umple deficitul prognozat de 5,4 milioane de lucrători cu diplome vocaţionale la orizontul lui 2025.

Federaţia patronatelor germane /BDA/ a salutat noile reglementări, apreciind că acestea "vor facilita imigraţia forţei de muncă calificate de care este mare nevoie, dar şi în sectoarele neacademice", menţionând în special deficitul de mână de lucru în construcţiile de maşini şi electronică.