Citand surse oficiale, Vedomosti precizează că, in cazul unui raspuns afirmativ al Kremlinului, acest ajutor public ar putea lua forma unor achizitii de obligaţiuni Rosneft de către fondul suveran al Rusiei. Publicaţia adaugă că premierul Dmitri Medvedev a cerut subordonaţilor săi să analizeze această idee.

Potrivit ultimelor date financiare, Rosneft, companie controlata de stat in proportie de 70%, avea la finele celui de al doilea trimestru datorii nete în valoare de 1.500 de miliarde de ruble, din care trebuie sa ramburseze pana la sfarsitul acestui an 440 miliarde de ruble şi alte 626 miliarde in 2015.

În cadrul sancţiunilor occidentale impotriva Rusiei, SUA au stabilit ca Rosneft nu are voie sa obtina credite şi împrumuturi cu o maturitate mai mare de 90 de zile, iar băncile şi investitorii europeni alăturandu-se acestor sancţiuni.

Potrivit Vedomosti, fondul suveran al Rusiei nu detine, in prezent, suficiente fonduri pentru a onora singur solicitarea Rosneft, în condiţiile în care o mare parte din fondurile sale de 3.100 miliarde de ruble (86 de miliarde de dolari) au fost alocate pentru alte proiecte.

Rosneft asigura 40% din producţia de ţiţei a Rusiei.