La începutul lunii august SUA şi UE au interzis exportul in Rusia de echipamente pentru explorare şi producţia de petrol. O luna mai tarziu, sancţiunile au fost înăsprite, fiind drastic restrictionata activitatea de creditare pentru companiile ruseşti din sectorul energetic. Masura care a vizat firme "cu greutate" in economia rusa, precum Gazprom, Gazprom Neft, Rosneft, Lokoil şi Surgutneftegas.

"Rosneft a cerut guvernului asistenţă financiară în contextul sancţiunile impuse pentru sectorul energetic din Rusia', a spus Siluanov. Rosneft asigura peste 40% din producţia de ţiţei a Rusiei si, la sfarsitul trimestrului doi a afisat datorii nete de 1.500 de miliarde de ruble. In plus, compania trebuie sa ramburseze pana la sfarsitul anului 440 miliarde de ruble creditorilor sai si 626 miliarde de ruble anul viitor.

Până acum autorităţile ruse au primit cereri oficiale de asistenţă financiară numai de la firmele Rosneft şi Novatek. Miercuri, vice-presedinte al LUKoil, Leonid Fedun a declarat că LUKoil nu exclude formularea unei cereri pentru obţinerea de fonduri de la fondul naţional.