Ginseng este o planta erbacee, puternica. Are o inaltime de 30-40 centimetri si radacina mare. Face flori mici de culoare alba, iar fructele sunt de un rosu luminos. Ginseng traieste in padurile montane din Asia Orientala. Este cultivat cu precadere in peninsula coreana si in nord-estul Chinei. Ginsengul adevarat este cel din familia Araliaceae.

In medicina se folosesc radacinile de ginseng, care au o aroma dulce-amaruie. Este insa nevoie de multi ani, pentru ca ele sa ajunga la calitatea dorita. Prin ce este renumit ginsengul? Potrivit numeroaselor studii, aceasta planta are darul de a tonifica organismul persoanelor obosite sau slabite, de a restabili capacitatile muncii fizice, de a spori puterea de concentrare intelectuala, de adaptare la stres. De asemenea, ii ajuta pe pacientii aflati in convalescentra sa-si recapete fortele.

Alte studii demonstreaza ca ginseng crestere semnificativ oxigenarea muschilor si amelioreaza ritmul cardiac. De asemenea, echilibreaza efectul vaccinului impotriva gripei. In combinatie cu ginkgo biloba, combate problemele de memorie, iar cu valeriana ajuta la ameliorarea somnului in cazul persoanelor care sufera de insomnii.

Administrat in doze normale, efectele secundare sunt rare. Totusi, trebuie evitat ginseng in cazul bolnavilor bipolari sau nestabilizati, precum si in caz de hipertensiune severa. Pentru ca nu exista inca studii in acest sens, ginseng nu este indicat femeilor insarcinate, pe perioada de alaptare si nici copiilor mici