Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, la ceremonia de aniversare a zece ani de la invitarea României în NATO, că militarii americani şi cei români sunt "ca fraţii şi surorile", el apreciind că rolul României de aliat al SUA a fost consolidat la nivel personal de militari.


"Rolul României, ca aliat al Statelor Unite, a fost consolidat de relaţiile dintre militarii români şi cei americani, la nivel personal. (...) Acum câţiva ani am participat la un exerciţiu de antrenament pentru trimiterea de trupe în Afganistan. La acel moment, România avea comanda asupra unei echipe de militari americani şi i-am întrebat pe soldaţii noştri dacă se simt confortabil sub comandă română, iar un tânăr soldat mi-a spus că şi-ar pune viaţa în mâinile lor (ale militarilor români -n.r.). Militarii americani şi cei români sunt într-adevăr ca fraţii şi surorile şi sunt gata să lupte şi să moară alături pentru a ne atinge cauza comună şi scopurile bilaterale. Aceasta este măsura unei alianţe", a precizat Mark Gitenstein.

Ambasadorul SUA a precizat că militarii români se bucură de respectful militarilor americani, el personal fiind martorul curajului militarilor români.
"Statele Unite au lucrat foarte strâns cu Guvernul României dinainte de aderarea la NATO. Militarii români şi cei americani au luptat împreună, sub auspiciile NATO şi vreau să spun că militarii americani îi respectă foarte mult pe cei români. Am fost martor al curajului militarilor români în Afganistan şi de fiecare dată am fost impresionat nu numai de competenţa şi angajamentul trupelor române, dar şi de cât de bine lucrează împreună cu cele americane", a mai spus Gitenstein.