Potrivit noii prognoze Goldman Sachs, in primul trimestru al anului 2015, pretul mediu al petrolului marca Brent va fi de 85 dolari/baril, in scadere cu 15 dolari/baril fata de previziunii anterioare. Pentru WTI, pretul a fost redus de la 90 de dolari/baril la 75 de dolari.

Nivelul productiei de petrol din SUA a atins cele mai ridicate valori din ultimii 30 de ani, iar expertii Goldman Sachs estimeaza ca acest ritm se va mentine si in viitor.

Bloomberg aminteste, in context, ca, pe fondul scaderii cotatiilor la petrol marii exporatori OPEC au redus preturile de livrare a materiei prime, in incercarea de a-si pastra cotele de piata, refuzand o diminuare a productiei pentru mentinerea preturilor.

O manevra care, pentru expertii Goldman Sachs, anunta o iminenta pierdere de catre OPEC a pozitiei de producator capabil sa influenteze evolutia pietei, pozitie care va fi ocupata de SUA, in virtutea cresterii productiei de petrol de sist. "Anticipam ca principalele tari membre ale cartelului isi vor pierde capacitatea de a influenta preturile pe piata", au subliniat analistii bancii americane.