Compania Google a incercat sa adopte o pozitie mai deschisa in privind cresterii numarului de scrisori de securitate nationala, publicand un Raport al transparentei. Documentul afirma, printre altele, ca numarul cererilor oficiale pentru date personale sporeste constant. Dar astfel de solicitari nu incalca oare prevederile constitutionale? Este ceea ce incearca sa demonstreze firma cu sediul in Silicon Valley.

Google a depus plangere la Tribunalul federal al statului California la 29 martie, la cateva zile dupa ce un judecator anulase mai multe legi in virtutea carora FBI putea trimite asa numitele scrisori de securitate nationala la banci, companii de telefonie si alte intreprinderi cu cererea de a pune la dispozitia Biroului date personale ale clientilor lor. Acum Google vrea sa conteste dreptul de aplicare a acestei reguli la datele de internet, care pot include informatii cu caracater privat, inclusiv nume, adresa, etc.

In 2011, Google a primit 16.511 cereri din partea FBI, vizand datele a 7.201 de utilizatori ai motorului de cautare. FBI, estimeaza Fox News, foloseste aceste scrisori pentru a strange despre oameni informatii de natura personala, inclusiv date privind convorbirile lor telefonice sau discutiile de la birou.

„FBI poate, prin imputernicile de care dispune, sa interezica diferitelor companii sa pastreze tacerea in privinta acestor cereri. Dar noi incercam sa gasim o modalitate de a dezvalui informatii legate de cererile pe care le primim, pentru ca, incepand cu 11 septembrie, oamenii sunt tot mai inspaimantati de numarul mare de scrisori”, a scris directorul pe probleme juridice al Google, Richard Salgado.