Cotidianul britanic face referire la un interviu pe care Gorbaciov l-a acordat recent publicatiei germane Der Spiegel. "In cazul in care cineva va ceda nervos in aceasta atmosfera deosebit de incordata, nu vom supravietui in urmatorii ani", a spus, printre altele, ultimul presedinte al URSS.

"De fapt, vad toate semnele unui nou razboi rece. Totul poate exploda in orice moment, daca nu vor intreprinde nimic. Pierderea increderii este catastrofala: Moscova nu are incredere in Occident, Occidentul nu are incredere in Moscova", a explicat laureatul Premiului Nobel pentru pace.

Intrebat daca situatia creata pentru conduce la un conflict militar, Gorbaciov a spus: "Nici nu vreau sa ma gandesc la asta. O astfel de confruntare, precum cea din prezent, poate degenera inevitabil intr-un razboi nuclear. Declaratiile si propaganda ambelor parti sa face sa ma tem de ceea ce este mai rau", a adaugat fostul lider sovietic.

Gorbaciov a acuzat, pe acest fundal, Occidentul de alimentarea actualei crize din Ucraina. "Extinderea NATO catre Est a distrus sistemul european de securitate. In America s-a creat o mentalitate periculoasa a invingatorului", scrie Daily Telegraph citand declaratiile fostului presedinte al URSS.