În următorii şase ani vor fi scoase din funcţiune opt grupuri de producţie, totalizând 1.235 MW. Grupurile aparţin companiilor Complexul Energetic Oltenia (330 MW), Complexul Energetic Hunedoara (210 MW), CET Braşov (100 MW), ELCEN Bucureşti (175 MW) şi Termoelectrica (420 MW).

În acest an urmează să fie scoase din funcţiune cele două grupuri ale CET Braşov şi un grup al centralei Doiceşti (Dâmboviţa), aparţinând Termoelectrica.

În 2017 sunt programate să iasă din funcţiune grupul de la CET Grozăveşti (aflat în proprietatea ELCEN) şi grupul de la Deva (aparţinând Complexului Energetic Hunedoara), iar în 2018 vor înceta producţia unităţile de la Turceni (Complexul Energetic Oltenia) şi Bucureşti Sud (ELCEN). Pentru 2019 este programată oprirea grupului de la centrala Borzeşti (Termoelectrica).

Totodata, scoaterea din functiune a grupurilor energetice mai vechi va fi insotita de lansarea unor noi proiecte. Acestea vor fi finanţate parţial cu bani obţinuţi din vânzare de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pe care România le primeşte gratuit în perioada 2013-2020, ca urmare a faptului că este semnatară a protocolului de la Kyoto.

"La punerea în funcţiune a unei investiţii care reprezintă o nouă capacitate de producţie a energiei electrice se scoate din funcţiune o capacitate existentă echivalentă cu 25% din capacitatea pusă în funcţiune, cel mai târziu în anul următor anului punerii în funcţiune a noii capacităţi de producţie a energiei", potrivit unei hotărâri a Guvernului.

Printre proiectele noi se numără o centrală pe biogaz a Amonil, un grup de 500 MW pe huilă la Complexul Energetic Oltenia, o termocentrală de 800 MW pe huilă a companiei Brăila Power (joint-venture între E.ON şi Enel) şi un grup nou de 200 MW al Complexului Energetic Hunedoara.

Alte proiecte vizează modernizări la grupurile existente, precum şi construcţia unor unităţi noi, de către ELCEN Bucureşti şi CET-uri din Arad, Govora şi Brăila.